ΝΕΑ

ΦΑΙΔΡΑ
του Γιάννη Ρίτσου
από τη θεατρική ομάδα Μήδεια, στο Θέατρο Δρόμος

Στο πλαίσιο του «Ημερολογίου», ένα αφιέρωμα τεσσάρων παραστάσεων στην ποιητική θεατρικότητα του Γιάννη Ρίτσου, παρουσιάζεται από την θεατρική ομάδα Μήδεια η «Φαίδρα», σε επιμέλεια κειμένων - ποιημάτων και σκηνοθεσία Εμμανουήλ Γ. Μαύρου και την Μαριάνθη Σοντάκη στον ομώνυμο ρόλο.
Στο Θέατρο Δρόμος.


Η μυθική ηρωίδα και ο καταστροφικός έρωτας της για τον γιο του συζύγου της, Ιππόλυτο, που την οδηγεί σε μια εσωτερική πάλη μεταξύ τιμής και πόθου, ενέπνευσε τον ποιητικό αυτόν μονόλογο όπου εξομολογείται τα καταπιεσμένα συναισθήματά της.


Ο Γιάννης Ρίτσος αντλεί την έμπνευσή του από τη μυθική ηρωίδα Φαίδρα, σύζυγο του βασιλιά Θησέα και μητριά του υιού του Ιππόλυτου. Η καταστροφική δύναμη του έρωτά της, τη φέρνει σε μια κατάσταση εσωτερικής πάλης μεταξύ τιμής και πόθου. Η ακρότητα των συναισθημάτων της και η αβάσταχτη ψυχική σύγκρουση, πιθανώς, γοητεύουν τον Ρίτσο ο οποίος γράφει ένα μονόλογο - εξομολόγηση, στον οποίο η ηρωίδα εκφράζει όλον τον καταπιεσμένο της πόθο στο ερωτικό αντικείμενο. Δεν επιχειρείται η αλλαγή του ρου της ιστορίας, εφόσον και οι δύο ήρωες στο τέλος πεθαίνουν, όπως συνέβη τόσο στην ιστορία – μυθολογία όσο και στην τραγωδία.
Η Φαίδρα σπάει τη σιωπή της και παύει την εσωτερίκευση των συναισθημάτων που λειτουργούν αργά, βασανιστικά και αυτοκαταστροφικά εναντίον του ίδιου του εαυτού της. Η αναβεβλημένη ερωτική εξομολόγηση εκφωνείται με τη μορφή διαλογικού μονολόγου στον οποίο ο Ιππόλυτος, ως δεύτερο πρόσωπο, παραμένει σιωπηλός και αμέτοχος.


Η «Φαίδρα» είναι ένας ποιητικός μονόλογος για τον θηλυκό έρωτα και την πραγματική επιθυμία. Ουσιαστικά ο Ρίτσος κλήθηκε να εισδύσει στο θηλυκό ψυχισμό και να ανιχνεύσει τις εκφάνσεις του σε κατάσταση μιας ακραίας, εσωτερικής διαμάχης. Σε σχέση με την επιθυμία και κατ’ επέκταση την επιδίωξη της ηδονής, η Φαίδρα βιώνει το σφοδρό πάθος που δε συμμορφώνεται με τις κοινωνικές επιταγές εφόσον ο Ιππόλυτος είναι ο θετός υιός της. Η αρχή της πραγματικότητας αντικαθιστά την αρχή της ηδονής και η ηρωίδα καθηλώνεται σε μια σιωπή που την κατατρώει. Δηλώνοντας ρητά το πάθος της, τοποθετείται πέραν της αρχής της πραγματικότητας στην επιδίωξή της για συμμόρφωση με την πραγματική επιθυμία χωρίς ωστόσο να έχει αυτό το γεγονός αίσιο τέλος αφού συνεπάγεται το θάνατό της.


Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του αφιερώματος του θεάτρου Δρόμος στον Γιάννη Ρίτσο και την συλλογή του «Τέταρτη διάσταση», που περιλαμβάνει επίσης την «Ισμήνη», τον «Αποχαιρετισμό» και τη «Σονάτα του σεληνόφωτος» σε θεατρική εκδοχή, με στόχο να αναδείξει την διαχρονική γραφή του μεγάλου ποιητή, που είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με το σήμερα.


Στον ρόλο της Φαίδρας η Μαριάνθη Σοντάκη
Ιππόλυτος ο Λάζαρος Αναστασιάδης
Συγγραφέας: Γιάννης Ρίτσος
Επιμέλεια επιλογής κειμένων & ποιημάτων - Σκηνοθεσία: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης, Μίκης Θεοδωράκης, Θάνος Μικρούτσικος, Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, Allen Grey
Σκηνικά – Art Director: Ρένα Σανταμούρη με την RS Architecture + Design Studio
Φωτισμοί - Φωτογράφιση: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Κινησιολογία: Δάφνη Μαρκάκη, Εύη Καρακώστα
Κουστούμια: Ρένα Σανταμούρη
Μουσική Επιμέλεια & Ηχητικός Σχεδιασμός: Γιώργος Λιάκος, Μανώλης Πετρής
Post Production & Editing: Μανώλης Πετρής
Οργάνωση Παραγωγής: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις: Ειρήνη Λαγουρού


Παραγωγή:
Medea Pictures

Θέατρο ΔΡΟΜΟΣ
Αγ. Μελετίου 25 & Κυκλάδων, Κυψέλη
Τηλ: 210 88 18 906

Κάθε Τετάρτη στις 20:30

Προπώληση εισιτηρίων: more.com by viva


ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - THE END OF THE WORLD
Μικρού μήκους ταινία του Κωνσταντίνου Δημητρακόπουλου
Τιμητική Διάκριση από το Athens International Digital Film Festival AIDFF

Μια παραπληγική γυναίκα με αφασία Broca συνεχίζει να είναι σεξουαλικά ενεργή με τον δικό της τρόπο. Ένα πρόβλημα που προκύπτει την αναγκάζει να εμπλέξει την οικογένειά της στον εσωτερικό της κόσμο.


Το «The End of the World» είναι μια ταινία που πραγματεύεται το τέλος πολλών κόσμων. Το πιο σημαντικό είναι το τέλος του άσχημου ψυχικού μας κόσμου. Κάθε αρχή ξεκινά πάντα από μέσα μας και ήρθε η ώρα να τρέξουμε προς αυτή την κατεύθυνση!


Με τους: Μαριάνθη Σοντάκη, Μαίρη Σαουσοπούλου, Χρήστος Δερβεντζής, Ζωή Κουσάνα
Σενάριο - Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος
Δ/νση φωτογραφίας: Πάνος Γκόλφης
Μοντάζ - Colorist: Ειρήνη Κουμαρέλη
Ήχος: Αλέξανδρος Γεράνης
Σκριπτ: Νίκος Χριστίδης
Βοηθός παραγωγής: Νίκος Μπαρμπαρόσος
Μακιγιάζ: Μαρία Γλύκα
Kοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Still photos: Χριστίνα Σερέτη
Εκφωνήσεις βίντεο: Πέτρος Δαμουλής, Μαρία Κεσίλογλου, Ζωή Κουσάνα
Μουσική: Καλιόπη Δασκαλάκη, Πηνελόπη Νασιάκου, Αlex Zavesa, Mike Κirin
Poster design – Trailer: Ειρήνη Κουμαρέλη


Παραγωγή:
Ειρήνη Κουμαρέλη – Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος
Διάρκεια: 17:48minΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ
Η ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ και η ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΙΑΡΚΟΥ
είναι το ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ στη δημοφιλή κωμωδία του Neil Simon

ΠΡΕΜΙΕΡΑ στο ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
30 Ιουνίου, ώρα 21:15

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης θα παρουσιάσει αυτό το καλοκαίρι την πιο δημοφιλή κωμωδία του σπουδαίου μάστορα της σύγχρονης αμερικανικής κωμωδίας Neil Simon, το «Αταίριαστο Ζευγάρι», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Πλασκοβίτη.


Δύο φίλες χωρίζουν από τους άντρες τους και αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στο μεγάλο σπίτι της μιας. Και τότε αρχίζουν τα προβλήματα και δοκιμάζεται η φιλία τους, γιατί διαπιστώνουν πολύ γρήγορα ότι η αφόρητη τσαπατσουλιά και η ακαταστασία της μίας, δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη νοσηρή και ψυχαναγκαστική νοικοκυροσύνη της άλλης...
Μια κωμωδία που υμνεί το δικαίωμα στο διαφορετικό, αλλά και στη συντροφικότητα. Μια τρυφερή και συνάμα κωμική ματιά πάνω στη φιλία, στον έρωτα, στις σχέσεις αντρών και γυναικών μέσα στον γάμο αλλά ...και ύστερα από αυτόν.

Το «Αταίριαστο Ζευγάρι» ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ το 1965 με άνδρες ηθοποιούς στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους και το 1985 ο Νηλ Σάϊμον ξαναδουλεύει το κείμενο και το παρουσιάζει στη “θηλυκή” εκδοχή του πάλι στο Μπρόντγουέϊ, ξανά με τεράστια επιτυχία. Μεγάλη επίσης επιτυχία έγινε και ως κινηματογραφική ταινία, με πρωταγωνιστές τους Τζακ Λέμον και Γουόλτερ Ματάου. Από τότε μέχρι και σήμερα συνεχίζει να παίζεται στις σκηνές όλου του κόσμου και στην αντρική και στη γυναικεία του εκδοχή.
Σήμερα το έργο του Νηλ Σάϊμον, παραμένει επίκαιρο και αποκτά άλλες διαστάσεις. Μπορεί να μην “κλαίμε” για το χαμένο αμερικανικό όνειρο, αλλά ζούμε στη ζοφερή εποχή της παγκοσμιοποίησης και της παντοκρατορίας του internet και των social media. Με μια ελληνική κοινωνία με πολλά και πολυποίκιλα προβλήματα, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν γίνει πολύ δύσκολες και προβληματικές και έχουμε την ανάγκη να πιαστούμε από κάπου, για να μη γεμίσουν τα σαλόνια των ψυχολόγων και των ψυχιάτρων από ψυχικά πάσχοντες.
Μια παράσταση σχόλιο πάνω στη μοναξιά πάσης φύσεως του σύγχρονου ανθρώπου.


Παίζουν: Σιάρκου Θεοδώρα, Σοντάκη Μαριάνθη, Δωροπούλου Ισιδώρα, Μακρομαρίδου Βέρα, Παπατριανταφύλλου Αλέξανδρος, Σταματοπούλου Δανάη, Φώσκολου Νίνα, Χειλάς Κωνσταντίνος
Συγγραφέας: Neil Simon
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Σκηνικά – Kοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς
Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης
Κινησιολόγος – Βοηθός Σκηνοθέτη: Αρετή Μώκαλη
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Μετάφραση: Δανάη Σταματοπούλου


Παραγωγή:
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης
Περιοδεία ΙΟΥΝΙΟΣ – ΙΟΥΛΙΟΣ 2023

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.grΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ
και Η ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ
στο Διεθνές Φεστιβάλ EMILIO CARBALLIDO

17 Οκτωβρίου 2022, στην πόλη Córdoba και
22 Οκτωβρίου 2022, στην πόλη Halapa της επαρχίας Vera Crouz, MEXICO

Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Emilio Carballido, που γίνεται στη μνήμη ενός εκ των κορυφαίων θεατρικών συγγραφέων του Μεξικού, τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με το έργο του «Γράμμα στον Ορέστη», με τη Μαριάνθη Σοντάκη σε σκηνοθεσία Γιάννη Παπαγιάννη.


Η ιδιαίτερη ματιά του συγγραφέα πάνω στον μύθο των Ατρειδών και ο διάλογός του με τους τραγικούς της αρχαιότητας, μέσα από μια γραφή με “μεταθεατρικά” στοιχεία, ανοίγει εξαιρετικούς ορίζοντες ερμηνείας του κειμένου. Σ’ ένα δυστοπικό περιβάλλον, όπου η σκηνή της πρόβας της ηθοποιού εναλλάσσεται με το παλάτι του Αγαμέμνονα, η Κλυταιμνήστρα απεκδύεται τους ρόλους που όρισε γι’ αυτήν μία ανδροκρατούμενη κοινωνία και αποκαλύπτεται ως η γυναίκα που δεν εγκαταλείπει τον αγώνα, αλλά ζητά τα δικαιώματά της και διεκδικεί την αυτόνομη και ισότιμη μεταχείρισή της μέσα στον κόσμο. Ο Καμπανέλλης αναθεωρεί το Μύθο της Κλυταιμνήστρας και αφήνει να ακουστεί η δική της αλήθεια. Μια αλήθεια που ξεχειλίζει από την ψυχή της και γίνεται η φωνή κάθε γυναίκας που έχει στερηθεί τα πάντα. Κάθε γυναίκας που κακοποιήθηκε μέσα στο ίδιο της το σπίτι, ψυχολογικά, λεκτικά και σωματικά. Που βιάστηκε από τον “σύντροφό” της και είδε τα παιδιά της να θυσιάζονται στο όνομα του πολέμου. Τώρα όμως επαναστατεί από Αγάπη. Για να μην αφήσει κληρονομιά “μια σιωπή που ταΐζει φίδια”.


Ερμηνεία: Μαριάνθη Σοντάκη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Παπαγιάννης
Kοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική σύνθεση: Πλάτων Ανδριτσάκης
Σκηνογραφική επιμέλεια: Έφη Καρακώστα
Mακιγιάζ: Χάρης Ταξίδης
Μετάφραση στα Ισπανικά: Selma Ancira
Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Παπαγιάννης και Μαριάνθη Σοντάκη


Παραγωγή:
Καλλιτεχνικός και Εκπαιδευτικός Οργανισμός «Ιάκωβος Καμπανέλλης» και Δήμος Βύρωνα


Η ΙΣΜΗΝΗ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ
Η ΙΣΜΗΝΗ του Γιάννη Ρίτσου
στο 11o Διεθνές Φεστιβάλ EMILIO CARBALLIDO

28 και 29 Αυγούστου στην πόλη Córdoba και
31 Αυγούστου στην πόλη Halapa της επαρχίας Vera Crouz, MEXICO

Η παράσταση που το αθηναϊκό κοινό καλωσόρισε το 2016 και επανήλθε στο θέατρο Φούρνος τον χειμώνα του 2019, τώρα ταξιδεύει για το μακρινό Μεξικό.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Emilio Caballido, προσκάλεσε την «Ισμήνη», μαζί με άλλες παραστάσεις από όλον τον κόσμο, και παράλληλα, της έκανε την τιμή να χρησιμοποιήσει για την αφίσα του, φωτογραφία από την παράσταση.


Στον ρόλο της Ισμήνης, η Μαριάνθη Σοντάκη
Νεαρός Αξιωματικός ο Δημήτρης Νικόδημος Πέρρος.
Παίζει ζωντανά η βιολοντσελίστα Ήβη Παπαθανασίου.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης
Σκηνικός χώρος, κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος
Μουσική σύνθεση: Πλάτων Ανδριτσάκης
Κινησιολογική επιμέλεια: Έφη Καρακώστα
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
Ειδικό μακιγιάζ: Κατερίνα Πεφτίτση


Παραγωγή:
Motivating Mind's Nobleness


ΙΣΜΗΝΗ
του Γιάννη Ρίτσου (από την «Τέταρτη Διάσταση»)
σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης

12 Ιανουαρίου έως 10 Μαρτίου 2019

Η «Ισμήνη» είναι ένα συγκλονιστικό σχόλιο του συγγραφέα πάνω στην «Αντιγόνη», μέσα από τη ματιά της επιζώσης αδελφής της τραγικής ηρωίδας. Ανατρεπτικό κι “αιρετικό” κείμενο, μας δείχνει την “άλλη όψη” των πραγμάτων, παρουσιάζοντας μιαν άλλη αλήθεια και μιαν άλλη διάσταση του γνωστού μύθου...
Η φθορά, ο θάνατος, ο ανομολόγητος έρωτας, το καθήκον, η ματαιοδοξία της δόξας, οι χαμένες ζωές, η ματαιότητα της εξουσίας, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που εκφράζονται ανάγλυφα και μέσα απο εξαίσιες εικόνες, δίνοντας στο κείμενο μια ιδιαίτερη ζωντάνια και θεατρικότητα.
Τελικά μέσα από το έργο αυτό του Ρίτσου η Ισμήνη αναδεικνύεται σε τραγική ηρωίδα, μέσα από την αδυναμία της να ζήσει όπως θα επιθυμούσε, σε συμφωνία με την προσωπική της κοσμοθεωρία.


Στον ρόλο της Ισμήνης, η Μαριάνθη Σοντάκη
Δίπλα της, στον ρόλο του νεαρού αξιωματικού, αποδέκτη του ποιητικού παραληρήματος της ηρωίδας, ο νέος ηθοποιός, Στράτος Χατζηηλίας.
Βιολοντσέλο παίζει ζωντανά στην παράσταση η Καίτη Πάντζαρη.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης
Σκηνικός χώρος, κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος
Μουσική σύνθεση: Πλάτων Ανδριτσάκης
Κινησιολογική επιμέλεια: Έφη Καρακώστα
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
Ειδικό μακιγιάζ: Κατερίνα Πεφτίτση


Παραγωγή:
Motivating Mind's Nobleness

Θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ
Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια

Aκολουθήστε την ΙΣΜΗΝΗ στο Facebook


NEWSTRIA
σκηνοθεσία: Κώστας Σταματόπουλος
σενάριο: Χριστίνα Μητροπούλου

Ένα πλοίο ονόματι «Chimera» σαλπάρει. Προορισμός του η Newstria - ο τόπος της απόλυτης ευτυχίας – κρυμμένος καλά στους ναυτικούς χάρτες. Πάνω του ταξιδεύουν προς ένα καλύτερο αύριο, άνθρωποι οικονομικής επιφάνειας, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, αλλά και οι ναύτες και οι εργάτες του πλοίου. Σιγά σιγά, τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν λάθος. Το αμπάρι μπάζει νερά. Σπάνε οι λαμαρίνες στο μηχανοστάσιο. Το πλοίο γέρνει και αρχίζει να βυθίζεται.

Ηθοποιοί:
Παύλος Ορκόπουλος, Δημήτρης Τζουμάκης, Σίφης Πολυζωίδης, Μαριάνθη Σοντάκη, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Άννα Λιανοπούλου, Αλεξία Γαβρίλη, Πατρίκιος Κωστής
Παραγωγή: Χρήστος Γιάννου - Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Αποστολίδης
Συνθέτης: Λουκάς Αναστασόπουλος - Δημήτρης Ανδρονιάδης
Στιχουργός: Ανθή Μητροπέτρου
Ερμηνεία: Μαριάνθη Σοντάκη


Επίσημες συμμετοχές στα Φεστιβάλ:
- 41st Short Film Festival in Drama
- 16th Festival of Mediterranean Short Film Tangier (MAROKO)Σαλώμη του Όσκαρ Ουάιλντ

ΘΕΑΤΡΟ REX - ΣΚΗΝΗ "ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ"

Από 04.05.2018 έως 27.05.2018


Μια ιστορία αγάπης, ένας χορός πάθους και επιβίωσης, 
ένας εμπνευσμένος χορογράφος και ένας ανατρεπτικός συγγραφέας.
Σκηνοθεσία-χορογραφία-κοστούμια: Σταύρος Λίτινας Μουσική: Ευαγγελία Βελλή Κοσμά Ερμηνεύουν: Εύα Παρασκευοπούλου- Σαλώμη Σταύρος Λίτινας - Ηρώδης Μαριάνθη Σοντάκη - Ηρωδιάδα Τάσος Μπεκιάρης - Ιωάννης Χορός:Βάνα Μαλοκίνη, Ηλέκτρα Χρύσανθου, Γιώργος Μιχελάκης, Δημήτρης Παπαβασιλείου, Αυγουστίνος ΦυτίληςΠανεπιστημίου 48
τηλ. 210 3305074


ΜΗΔΕΙΑ - ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Η ΜΗΔΕΙΑ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
10-11-12 Νοέμβρη 2016

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γεωργαλάς
Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης
Κινησιολογία: Φαίδρα Σούτου
Κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος
Σκηνικά- φωτισμοί: Δημήτρης Αποστολάτος 

ΔΙΑΝΟΜΗ
Μήδεια: Μαριάνθη Σοντάκη
Ιάσονας: Στέλιος Δημόπουλος
Κρέοντας: Δημήτρης Γεωργαλάς
Τροφός: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά
Αιγέας: Μιχάλης Ζαχαρίας

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ Ομάδα SKEPSIS και το Ολλανδικό Θέατρο STET - The English Theatre